شیروانی ویلا : معرفی مصالح و نحوه اجرای سقف شیبدار

شیروانی یکی از انواع سقف‌هایی است که در گذشته هنگام ساخت خانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفت. امروزه این روش ساخت سقف، اغلب در شهرهای شمالی کشور رایج می‌باشد. آیا به نظر شما علت این امر تنها جنبه زیبایی این نوع سقف‌ها است؟

همان‌طور که در کتاب‌های جغرافیای مدرسه می‌خواندیم، شیروانی بهترین نوع سقف در مناطق پربارش است. در مناطق شمالی کشور، بارش‌های فراوان در طول سال باعث شده‌است که سقف اکثر خانه‌ها به این روش ساخته شود. این نوع سقف باعث سرازیر شدن آب باران و برف شده و مانع از جمع‌شدن آن می‌شود. جمع شدن آب در سقف‌ها می‌تواند باعث نفوذ آب به درون ساختمان شده و خرابی‌هایی را در سقف به بار آورد. انتخاب سقف‌های شیب‌دار می‌تواند راهکار مناسبی برای جلوگیری از این اتفاق باشد؛ زیرا به علت شیب مناسبی که دارد آب باران و برف در آن جمع نمی‌شود.

در این مطلب می‌خواهیم به بررسی انواع شیروانی پرداخته و با مزایا و معایب آن برای ویلا بیشتر آشنا شویم. اگر شما نیز قصد ساخت شیروانی برای ویلای خود را دارید، خواندن این مطلب را از دست ندهید.

شیروانی ویلا

ساخت ویلا یکی از مباحث مهم در معماری است. سبک‌های گوناگونی برای ساخت انواع ویلا وجود دارد که معمار باید نسبت به سلیقه شخص اقدام به ساخت نماید. بهترین نوع ویلاها معمولا ویلاهایی هستند که با منطقه‌ای که در آن قرار دارند متناسب‌اند. این تناسب در بیشتر مواقع در متریال‌ها و نمای ویلا به چشم می‌خورد.

یکی از مواردی که در بیشتر سبک‌ها برای ویلاهای شمال در نظر گرفته می‌شود، سقف شیروانی است که قابل اجرا در طرح‌ها و رنگ‌های مختلف است. شیروانی علاوه بر جلوگیری از جمع شدن آب باران و برف، جلوه زیبایی نیز به سازه می‌دهد که باعث ایجاد نمای زیبا و دلنشین می‌شود. در کنار زیبایی، هزینه اجرا و نصب آن نیز کم بوده و همچنین در مدت زمان کمتری مراحل نصب آن به اتمام می‌رسد. این نوع سقف برای هر نوع مکانی اعم از ویلایی، مسکونی، اداری و تجاری مناسب بوده و وزن کمتری نسبت به سایر سقف‌ها دارد.

 شاید بتوان گفت که اصلی‌ترین و عمده‌ترین دلیل استفاده از شیروانی در ویلا و خانه‌های مناطق پربارش، شیب‌دار بودن آن است. شیب سقف باعث می‌شود تا در صورت بارش باران و برف، آب حاصل از آن در سقف جمع نشود. علاوه بر آن در صورتی که ماه‌هایی از سال، شاهد بارش برف سنگین نیز باشیم، وجود شیروانی باعث می‌شود که سازه ویلا مجبور به تحمل وزن سنگین برف نباشد.

یکی دیگر از مزایایی که سقف شیروانی دارد این است که زیر آن فضای خالی ایجاد می‌شود که می‌توان از آن برای جا دادن برخی وسایل استفاده نمود. گفتیم که شیروانی ویلا معمولا در طرح‌ها و رنگ‌های مختلفی طراحی و اجرا می‌شود و همچنین از متریال‌های مختلفی در زمان اجرا استفاده خواهدشد.

بیشتر بخوانید: انواع مدل آلاچیق: گزینه‌هایی زیبا و کاربردی برای ساخت آلاچیق در ویلا

شیروانی ویلا

معایب شیروانی

شیروانی ویلا در کنار مزایایی که برای صاحب ویلا دارد، دارای معایبی نیز می‌باشد. اولین نکته منفی که می‌توان درمورد شیروانی بیان کرد، عدم مقاوت دربرابر وزش بادهای شدید است. بنابراین اگر منطقه‌ای که قصد ویلاسازی در آن را دارید، بیشتر ماه‌های سال در معرض وزش شدید باد است، توصیه می‌کنیم از سقف‌های شیروانی استفاده نکنید.

نکته دیگری که باید بررسی شود، نحوه‌ اجرای سازه است. اگر در حین اجرا، مراحل کار به درستی انجام نگردد، باعث خرابی و ریزش سازه می‌شود. بنابراین قبل از اجرای شیروانی روی سقف ویلا، حتما در از استحکام سازه ویلای خود مطمئن شوید.

انواع متریال

بررسی شیروانی ویلا را با معرفی انواع متریال‌هایی که در ساخت آن استفاده می‌شود و همچنین آشنایی با مزایای هرکدام، ادامه می‌دهیم. این قسمت حاوی نکات بسیار مهمی است که قبل از اجرای شیروانی ویلای خود باید به آن توجه کنید زیرا شرایط آب و هوایی منطقه و بودجه شما می‌تواند در انتخاب نوع متریال شیروانی بسیار تاثیرگذار باشد.

شینگل

یکی از متریال‌های رایج در ساخت شیروانی، شینگل است که معمولا طول عمری در حدود 20 الی 30 سال دارد. این متریال در کنار تنوع بسیار زیادی که در طرح‌ها و رنگ‌ها دارد، نسبت به سایر متریال‌ها مقرون به صرفه نیز می‌باشد. البته نکته مهمی که درباره این متریال باید عنوان کرد این است که؛ شینگل در بلند مدت نیاز به ترمیم دارد و شاید در دراز مدت هزینه بیشتری را نسبت به سایر متریال‌ها ایجاد کند. اگر در ساخت شیروانی ویلا قصد دارید از این متریال استفاده کنید باید بدانید که شینگل  احتمال بروز نشستی در ساختمان را کاهش می‌دهد ولی بصورت دوره‌ای باید ترمیم گردد.

شیروانی ویلا با متریال شینگل


فلز

دومین متریالی که قصد بررسی آن را داریم، فلز است. فلز یکی از رایج‌ترین متریال‌ها در ساخت انواع شیروانی می‌باشد. این متریال دارای استحکام زیادی بوده و برای مناطقی که احتمال آتش سوزی در آن وجود دارد بسیار مناسب است. یکی از مزیت‌های فلز این است که برخلاف شینگل نیاز به ترمیم و سرویس دوره‌ای ندارد. ماندگاری و دوام این متریال بین 45 تا 80 سال است و در برابر ضربه نیز با توجه به ماهیت فلزی خود، مقاومت بسیار بالایی دارد. جنس فلزی که در این متریال استفاده می‌شود، معمولا گالوانیزه است. این متریال به عنوان یک متریال با دوام بلند مدت و مقرون به صرفه شناخته می‌شود.

شیروانی ویلا فلزی

چوب

یکی از متریال‌هایی که باعث کاهش مصرف انرژی می‌شود، چوب است. شما می‌توانید از این متریال در ساخت ویلای خود استفاده کنید زیرا هم طول عمر زیادی دارد و هم در برابر آفت مقاوم است. چوب در کنار زیبایی بی‌نظیری که به ویلای شما می‌دهد، از تنوع زیادی نیز برخوردار است. مناسب‌ترین نوع چوبی که در ساخت شیروانی می‌توان از آن استفاده کرد، چوب سرو است.

البته همان‌طور که می‌دانید چوب یکی از مصالح خطرناک در هنگام آتش‌سوزی است. بنابراین قبل از اقدام به ساخت ویلای چوبی و شیروانی از جنس چوب، لازم است که کاملا این موضوع را بررسی کرده و تمامی مراحل ایمنی را انجام دهید.

شیروانی ویلا با چوب


سفال

از دیگر مصالحی که در ساخت شیروانی استفاده می‌شود، سفال است. این متریال معمولا از جنس رس، بتن و سیمان می‌باشد. سفال از استحکام مناسبی برخوردار بوده و در حدود 80 الی 95 سال طول عمر دارد.

همان‌طور که گفتیم برای ایجاد استحکام در سفال، آن را با رس، بتن و سیمان ترکیب می‌کنند. همین امر سبب سنگینی این متریال شده و سنگینی نیز باعث پیچیده‌تر و سخت‌تر شدن مراحل اجرای شیروانی می‌شود.

یکی‌دیگر از معایب سفال، ترک‌خوردگی‌هایی است که ممکن است به وجود بیاید بنابراین در ضروری است که افراد متخصصی در اجرای آن نظارت داشته‌باشند. اگر در ساخت ویلا، عجله‌ای ندارید و به دنبال استحکام بیشتری برای شیروانی خود هستید، سفال می‌تواند گزینه مناسبی برای شیروانی ویلا شما باشد.

شیروانی ویلا با سفال

سنگ لوح

سنگ لوح یکی از بهترین متریال‌هایی است که شما در ساخت ویلا می‌توانید از آن استفاده کنید. این متریال بیشتر در کشورهای فرانسه و انگلستان مورد استفاده قرار می‌گیرد و زیبایی خاص و منحصر به فردی به سازه می‌بخشد.

اگر شما هم به زیبایی سازه خود اهمیت می‌دهید، به شما پیشنهاد می‌کنیم، از این متریال برای شیروانی ویلا خود استفاده کنید. علاوه بر زیبایی، استحکام سنگ لوح نیز بسیار مناسب می‌باشد؛ حتی می‌توان گفت حدود 90 الی 100 سال می‌توان از آن استفاده کرد. در کنار این موارد، شاید بتوان عنوان کرد که سنگ لوح در برابر تگرگ آسیب‌پذیر است؛ بنابراین اگر سازه شما در منطقه‌ای واقع شده است که معمولا با بارش تگرگ همراه است، این متریال برای ساخت شیروانی ویلا شما مناسب نیست.

در پایان حتما توجه داشته باشید که سنگ لوح، در برابر تحمل وزن انسان شکننده است؛ بنابراین لازم است که هنگام اجرا دقت و نظارت کامل داشته‌باشید.

سقف شیروانی ویلا؛ سنگ لوج

اجرای سقف شیروانی

حال بعد از انتخاب متریال برای شیروانی، نوبت به اجرای این نوع سقف برای ویلا می‌رسد. معمولای زیرساخت اجرای شیروانی در همه متریال‌ها یکسان است. گام اول در اجرای سقف شیروانی، ایجاد نشیمن‌گاهی مناسب همانند کلاف، در دورتادور سازه است تا سقف بتواند همراه با کل ساختمان در برابر نیروی وارد شده مقاومت کافی داشته باشد. جنس این کلاف معمولا فلزی است، ولی می‌توان از چوب نیز برای ساخت آن استفاده کرد.

در گام دوم باید یک خرپا ایجاد کرد. در ایجاد خرپا، معمولا از پروفیل‌های فلزی استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که این مرحله باید کاملا منطبق با نقشه اجرا گردد. سپس نوبت به نصب تیرها می‌رسد و بعد آن، با توجه به متریالی که انتخاب کردید، روش‌های مختلفی برای اتمام کار وجود دارد. به عنوان مثال اگر شما از متریال فلز استفاده کنید، نیاز به عایق‌کاری خواهید داشت در صورتی که اگر از چوب استفاده کنید نیازی به عایق‌کاری ندارید. بنابراین انتخاب متریال می‌تواتند روش اجرایی را تحت تاثیر قرار دهد.

نحوه اجرا شیروانی ویلا

سخن آخر

در این مطلب سعی کردیم، انواع شیروانی‌ها، مزایا و معایب این نوع سقف برای ویلاها را بررسی کنیم. امیدواریم مطالعه این مطلب شما را در انتخاب بهترین سبک و بهترین متریال برای ویلا و شیروانی ویلایتان کمک کند.