امروزه ساخت استخر در محوطه ویلاها یکی از موضوعاتی است که فکر عده زیادی را به خود مشغول کرده است. افرادی که ویلای بزرگ دارند، به سادگی قسمتی از محوطه ویلا، یا حتی طبقه زیرزمینشان را به ساخت ویلا اختصاص میدهند. ساخت استخر ویلایی در اصل برای افرادی که ویلاهایی کوچک دارند، مساله دشواری است. دشوار به معنی غیرممکن نیست؛ در این مقاله قصد داریم اصول طراحی و ساخت استخر ویلایی را توضیح داده و شما را در روند ساخت آن راهنمایی کنیم. اگر مطمئن نیستید در ویلای شما امکان اجرای استخر وجود دارد یا نه؟! همراه ما باشید.
میدانیم که استخرها از جمله فضاهای شیک و دلچسبی هستند که لحظات لذتبخشی را برای صاحب ویلا رقم میزنند. وجود استخر در ویلا باعث میشود، از آبتنی در ماههای گرم تابستان لذت ببرید. استخرهایی که ساخته میشوند، براساس اندازه ویلا یا باغ ممکن است بزرگ و کوچک باشند. اگر قصد طراحی و اجرای استخر در محوطه ویلایتان را دارید، میتوانید محوطهسازی را به گونهای انجام دهید که سایهای از درختها و المانهای جذاب روی استخر بیفتد. این کار زیبایی و جذابیت استخرتان را دوچندان خواهدکرد.
از جمله مهمترین مواردی که در طراحی و اجرای استخر ویلایی باید در نظر داشته باشید، توجه به شکل استخر، ابعاد، محل قرارگیری و نحوه ساخت آن است. در ادامه به بررسی جزئیتر تمامی این موارد خواهیم پرداخت.
جایی که استخر ویلایی ساخته میشود، از جمله مهمترین نکاتی است که باید به آن توجه داشت. اگر قصد دارید استخرتان را در محوطه بیرونی ویلا، بنا کنید حتما به حفظ حریم شخصی دقت کنید. استخرهای موجود در محوطه باید در قسمتی از ویلا ساخته شوند که از سایر ویلاها دید نداشته باشند. از طرف دیگر، استخر باید در طول روز از نور طبیعی آفتاب استفاده کند و تنها در شب نیاز به روشنایی با نورهای مصنوعی داشته باشد.
برای این که استخر شما در طول روز بیشترین نورگیری را داشته باشد باید اقلیم منطقه را بررسی کنید. در حالت کلی با بررسی اقلیم ایران میتوان نتیجه گرفت بهتر است کاسه استخر به سمت جنوب یا غرب باشد تا بتوانید بیشترین استفاده را از نور خورشید داشته باشد. توجه داشته باشید که استخر را دور از درختهای بلندی که مانع از رسیدن نور خورشید به آن میشوند، یا دور از عمارت ویلا و سایبان پارکینگها بسازید.
استخرها از نظر اشکال هندسی بدون هیچگونه محدودیتی طراحی میشوند. تنها پارامتر مهم در این قسمت، توجه به ابعاد و شکل فضایی است که میخواهید استخر را در آن بنا کنید. در ساخت استخر میتوانید از اشکال هندسی منتظم یا غیر منتظم، اشکال هندسی منحنی و… استفاده کنید. البته میدانیم که رایجترین نوع استخرها، استخرهای مستطیل شکل میباشند. استخرهای مستطیلی از نظر ساخت، شیببندی، آببندی، تمیز کردن و نگهداری بسیار مقرون به صرفهتر از سایر استخرها میباشند.
اندازه استخر ویلایی به عوامل بسیار گوناگونی مانند اقلیم، ابعاد ویلا، تعداد نفرات استفاده کننده و… بستگی دارد. در نظر داشته باشید که موقعیت محوطه شما هرطور هم که باشد، اگر قصد ساخت استخر در آن را دارید، حداقل طول استخر باید 3 برابر قد یک انسان بالغ باشد. حداقل ابعادی که باید برای ساخت استخر ویلایی در نظر بگیرید، طول 6 متری، عرض 4 متری و عمق 1 متری است. از طرف دیگر، تعداد افرادی که از استخر استفاده خواهند کرد نیز مهم است. معمولا در طراحیهای حرفهای برای هر فرد 5 مترمربع فضای شنا در نظر میگیرند که افراد به یکدیگر برخورد نکنند. شما میتوانید با این ابعاد مناسبترین اندازه را برای استخر ویلای خودتان پیدا کنید.
سازه استخر، مهمترین مساله در تامین پایداری استخر میباشد. عوامل گوناگونی در پایداری سازه دخیلاند که مهمترین آنها، عمق و فرم استخر است. فرمهای خاص و پیچیده معمولا نیازمند صرف هزینههای هنگفت در طراحی سازه هستند. از طرف دیگر اجرای این نوع از فرمهای در استخرها محدودیتهایی را نیز ایجاد میکنند. بیشتر پروژههای ایرانی و خارجی استخرها از مصالح بتن مسلح یا سازه فلزی فایبرگلاس استفاده شدهاند. در صورتی که ضخامت دیوارها را کم نکنید، بتن مسلح با توجه به فرمپذیری و هزینه پایینی که دارد بهترین گزینه برای سازه استخر ویلایی به شمار میآید. اما در صورتی که بخواهید ضخامت دیوارها و بار وارد به اسکلت ساختمان را کمتر کنید میتوانید از سازه فلزی فایبر گلاس استفاده کنید.
توجه داشته باشید که قبل از هرگونه اقدامی، ابتدا باید آزمایش ژئوتکنیک برای بررسی مشخصات مکانیکی خاک انجام شود. مشخصات مکانیکی خاک اطراف استخر تاثیر بسیار زیادی روی هزینه ساخت و طراحی آن خواهدداشت. از طرف دیگر هنگام انتخاب مکان مناسب برای ساخت استخر بهتر است مناطقی را انتخاب کنید که دور از درختان بلند باشد. با گذشت زمان و رشد ریشهها در خاک به فونداسیون استخر فشار وارد شده و باعث ایجاد ترکهای عمیق در استخر میشود. توجه داشته باشید که در صورت رخ دادن این اتفاق، نشست زمین ویلا ممکن است و عایقکاری و آببندی استخر نیز تنها راهکارهای موقتی هستند. بهتر است قبل از هرگونه اقدام عملی، با معماران و مهندسان سازه مجرب در این باره مشورت کنید.
اگر قصد دارید استخر روبازی را در محوطه ویلایتان بسازید حتما به مساله دید و حفظ حریم خصوصیتان توجه کنید. در صورتی که نتوانید با استفاده از پوششهای گیاهی دید همسایگان به حیاط ویلا و استخرتان را محدود کنید؛ ملزم به استفاده از سقفهای موقت خواهید شد. سقف استخرهای روباز معمولا از جنس ورقهای پلی کربنات در انواع رنگهای مختلف ساخته میشوند. سیستم باز و بسته کردن آنها به دو طریق دستی یا موتورهاهی برقی خواهد بود. از طرفی هزینه ساخت این نوع از پوشش در مقایسه با سایر روشهای پوشش استخر، کمتر است. استفاده از سقفهای موقت برای استخر باعث جلوگیری از رسیدن اشعههای مضر آفتاب به پوست نیز خواهد شد.
بیشتر بخوانید: شرایط نگهداری استخر رو باز: نکاتی برای سلامت و پاکیزگی استخر ویلا
برای آببندی استخر میتوانید از انواع گوناگون مصالح موجود در بازار استفاده کنید که نسبت به طرح و جنس، هزینههای متفاوتی خواهند داشت. رایجترین مصالحی که برای استخر ویلایی استفاده میکنند عبارتند از ، بتن، چسبهای آببندی مانند z90 و…
در این مقاله شما را با پارامترهای مهمی که برای ساخت یک استخر ویلایی باید بدانید، آشنا کردیم. اول از همه بهتر است ابعاد محوطهتان را در نظر بگیرید و سپس به فکر هندسه استخرتان بیفتید. سازه استخر از جمله موارد مهمی است که برای ساخت آن حتما باید با متخصصین سازه مشورت کنید. برای ارتباط با مهندسین متخصص ساخت ویلا، میتوانید با تیم تخصصی میلاد مسکن تماس بگیرید. برای ارتباط با ما یکی از راههای ارتباطی موجود در وبسایت را انتخاب کنید.