سقف کاذب : مهمترین و متنوعترین المان ویلاهای مدرن
سقف بالاترین و مهمترین قسمت یک ساختمان است که از خانه در برابر حوادث و عناصر مختلف مانند طوفان، نور خورشید، برف و باران و… محافظت میکند. پس کیفیت ساخت و مراقبت از آن از اهمیت بالایی برخوردار است. بااین وجود چاره چیست؟ چگونه میتوانیم به نحوی صحیح از سقف خانهی خود مراقبت کنیم؟ امروزه سقفهای کاذب راهحلی است که علاوهبر محافظت از سقف خانه و ساختمان در برابر عوامل مختلف، برای زیباسازی دکوراسیون داخلی نیز استفاده میشوند.

انواع سقف کاذب
سقفهای کاذب را میتوان براساس نوع متریالهای استفادهشده در ساخت آنها طبقهبندی کرد. هر کدام از این سقفها مزایا و معایب خاص خود را دارند و بر اساس طراحی و مواد تشکیلدهنده، برای نوع خاصی از دکوراسیون استفاده میشوند. برخی از انواع پنلهای محبوب سقف کاذب که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت، عبارت انداز:
_سقفهای کاذب گچی
_سقفهای کاذب چوبی
_سقفهای کاذب الیافی
_سقفهای کاذب فلزی
_سقفهای کاذب شیشهای
_سقفهای کاذب پی وی سی

سقف کاذب گچی
گچ یک سولفات کلسیم است که به عنوان یک ماده معدنی تبخیری شناخته میشود. گچ به دلیل ویژگیهایی همچون وزن سبک و مقاومت بالا در برابر آتش، مادهای محبوب برای سقفهای کاذب است. برای ساخت سقف کاذب گچی، معمولا صفحات گچ مربعی را از چهارچوب آهنی آویزان میکنند.
سقف کاذب چوبی
وجود یک عنصر برگرفته از طبیعت در دکوراسیون داخلی، حس زندگی و نشاط را در خانه به ارمغان میآورد. علاوه بر آن چوب ماده مناسبی برای ساخت سقف کاذب است. پانلهای چوبی میتوانند در طرحهای گوناگون شکل داده شده و به آسانی با چوب و میخ نصب و اجرا شوند.
لازم به ذکر است که سقفهای کاذب چوبی، از دوام بالایی برخوردارند؛ اما در برابر حملات موریانه و ضربه بسیار آسیبپذیرند. درنهایت میتوان گفت، سقف کاذب چوبی انتخاب ایدهآلی برای خانه و ویلای کلاسیک شماست.
سقفهای کاذب الیافی(تایل)
سقفهای کاذب الیافی، همانطور که از نامشان پیداست؛ از مواد طبیعی و مصنوعی گوناگونی همچون قیر، تار، چوب، سنگ و… ساخته میشوند. برخورداری از ویژگیهای منحصربهفردی مانند عایق صوتی و حرارتی، نصب و اجرای آسان و قیمت مقرون بهصرفه، سقف کاذب الیافی را برای مکانهای بزرگ و عمومی پرسروصدا مانند فروشگاهها و مراکز خرید بسیار بسیار مناسب ساخته است.
سقف کاذب فلزی
فلزاتی مانند آلومینیوم و آهن گالوانیزه، بهطور گسترده برای ساخت سقفهای کاذب بهکار برده میشوند. همانطور که میدانید، سقفهای کاذب همچون هر وسیلهی دیگری عمر محدودی دارند و باید بعد از چند سال تعویض شوند.
سقفهای کاذب فلزی به دلیل ماهیت سخت و بادوام فلزات، به سختی تخریب میشوند و نسبت به سایر انواع سقف کاذب، از عمر بالایی برخوردارند. ازطرفی نصب و اجرای این پانلهای فلزی بسیار آسان بوده و به تعمیر و نگهداری کمی نیاز دارند. تمامی این ویژگیها درکنار درخشش و جذابیت سقفهای کاذب فلزی با طرحها و ابتکارات بهروز و شیک، این نوع از سقفهای کاذب را برای استفاده در مکانهای مختلف، مناسب میسازند.
سقفهای کاذب شیشهای
شیشه به عنوان یه ماده غیر بلوری اما شفاف، عنصر جذابی برای کار در سقفهای کاذب لوکس و امروزی است. لازم به ذکر است که شیشه به دلیل شکنندهبودن، کاربردهای محدودی دارد؛ البته میتوان با افزودن مواد مختلف به شیشه، این ضعف را بهبود بخشید. ازطرفی، پانلهای سقفی شیشهای به دلیل شفافیت و منعکس کردن تصاویر، گزینهی مناسبی برای بزرگتر جلوه دادن فضاهای کوچک هستند. بهطور معمول از این سقف کاذب در مکانهای شیک و پرزرق وبرق، مانند رستورانها و جواهر فروشیها استفاده میشود.
سقف کاذب پی وی سی(PVC)
پلی وینیل کلراید(PVC)، یک ماده پلاستیکی ایدهآل و پرکاربرد است که برای ساخت سقفهای کاذب استفاده میشود. پانلهای سقفی PVC، جایگزینی بسیار مقرون بهصرفه برای سقفهای کاذب گرانقیمت هستند. نصب و نگهداری این پنلها بسیار آسان است و در برابر نور، رطوبت و موریانهها آسیبپذیری بسیار کمی دارند؛ ازاینرو، انتخاب سقفهای کاذب PVC برای سقف دستشویی، حمام، گاراژ و زیرزمین خانهتان، بسیار عاقلانه است.
آموزش نصب و اجرای سقفهای کاذب
سقفهای کاذب، بهطور گستردهای در معماری مدرن استفاده میشوند. احتمالا شما هم نمونههای مختلف آن را در مکانهای گوناگون مشاهده کردهاید. سقفهای کاذب با نورپردازی مناسب، میتوانند جلوهای رویایی به فضای مدنظر شما اعم از اتاق نشیمن، اتاق خواب و یا هر قسمت دیگر از خانه و دفتر کار شما ببخشند. از کاربردهای این سقفها میتوان به پنهان کردن سیمکشیها و کانالهای تهویه هوا، ویژگیهای زیباشناختی و عمل کردن به عنوان عایقهای صوتی و حرارتی اشاره کرد.
نصب و اجرای سقفهای کاذب، معمولا توسط متخصصان این کار انجام میشود و نمایندگیهای فروش این سازه، افرادی را برای نصب آنها میفرستند. اما اگر خودتان دستی بر کارهای فنی دارید و میخواهید از هزینههای اضافی صرفنظر کنید، میتوانید با رعایت اصول و اقدامات لازم، سقف کاذب را در اتاق و مکان موردنظرتان نصب کنید.
بیشتر بخوانید: کناف سقفی چیست و چگونه در دکوراسیون داخلی استفاده میشود؟

بهطورکلی نصب و اجرای سقف کاذب بهخصوص اگر اتاق شما کوچک باشد، کار چندان سختی نیست. برای نصب سقف کاذب، کافی است اقدامات و ملاحظات زیر را به ترتیب اجرا کنید:
_ برای اطمینان از یکسان بودن ارتفاع و تمیزی کار، فرورفتگیها و درزهای سقف و دیوار خود را بپوشانید و از همواربودن سطح آن اطمینان حاصل کنید.
_ همانطور که میدانید؛ سقف کاذب به عنوان سازهای ثانویه که بر روی سقف اصلی شما قرار میگیرد، فضایی را اشغال کرده و از ارتفاع اتاق کم میکند. به همین دلیل ابتدا باید ارتفاع دقیق نصب آن را به کمک متر و سایر وسایل اندازهگیری بسنجید، سپس دیوار را علامتگذاری کرده و نبشیهای L مانند را دور تا دور اتاق نصب کنید.
_ پس از اتمام کار نبشیها، نوبت به نصب سازههای سپری میرسد. این سازهها بهصورت عمود با نبشیها قرار میگیرند.و وظیفهی آنها تحمل بار سقف کاذب است. محل نصب سازههای سپری را بر روی سقف محیط موردنظر به دقت مشخص کرده و سپس آنها را در مکان خود با حوصله نصب و به خوبی محکم کنید.
_ پس از قرار دادن تنظیم کنندهها بر روی سازهی سپری، تایلهای سقف کاذب را درصورت لزوم برش داده و آنها را با پیچ بر روی پروفیل خود محکم کنید. در آخر از ایمن بودن و محکم بودن سازه مطمئن شوید.
قیمت نصب و اجرای سقف کاذب
همانطور که گفته شد، سقفهای کاذب برحسب نیاز از مواد مختلفی ساخته میشوند. هزینهی تمام شدهی سقف کاذب بهطورکلی، به متریالهای مورد استفاده در ساخت آنها، متراژ اتاق، درخواستهای سفارشی مانند نورپردازی و غیره بستگی دارد.
در انتخاب و نصب سقف کاذب برای اتاق خود، به هیچوجه عجله نکنید و دربارهی شرایط مکان موردنظر خود، بودجهای که برای این کار کنار گذاشتهاید، ایدههایی که در ذهن دارید و سایر مشخصههای ساختمان با متخصص این کار مشورت کنید.

در این مقاله به معرفی یکی از مهمترین المانهای خانه و ویلاهای مدرن پرداختیم. امیدواریم بررسی انواع سقف کاذب، متریالهای مناسب برای آن و نحوه نصب آن به شما در انتخاب بهترین نوع این سقفها برای ویلایتان کمک کرده باشد.