کناف سقفی چیست و چگونه در دکوراسیون داخلی استفاده می‌شود؟

امروزه یکی از اصلی‌ترین پارامترهای طراحی داخلی، سقف خانه‌ها و ویلا می‌باشد. در سبک‌های گوناگون نحوه طراحی سقف‌ها متفاوت است. امروزه با رواج سبک مدرن در طراحی خانه‌ها و ویلاها، در دکوراسیون سقف معمولا از سقف‌های کاذب استفاده می‌شود. از آنجایی که استفاده از کناف‌های سقفی به عنوان سقف کاذب، روز به روز در حال افزایش می‌باشد، در این مطلب قصد داریم به بررسی کناف سقفی و انواع آن پرداخته و با مزایا و معایب این المان پرکاربرد آشنا شویم.

کناف سقفی چیست؟

کناف سقفی نوعی تخته گچ است که معمولا در ساخت سقف کاذب به کار می‌رود. کناف‌های سقفی انواع گوناگونی دارند که پرکاربردترین آن‌ها کناف سقفی آماده می‌باشد. این نوع از کناف‌ها دارای مزایای فراوانی از قبیل؛ سبک بودن، قیمت ارزان، نصب سریع و انعطاف‌پذیری بالا می‌باشند. همان‌طور که می‌دانید، تنوع در دکوراسیون داخلی بسیار زیاد است؛ بنابراین انتخاب کناف مناسب برای سقف ویلا یا خانه‌تان می‌تواند باعث خلق فضای بسیار منحصربه‌فرد و جذاب شود.

مزایای استفاده از کناف

بررسی کناف‌های سقفی را بررسی مزایا و معایب آن‌ها آغاز می‌کنیم. یکی از مهم‌ترین مزایای کناف‌های سقفی سرعت بالا در نصب آن‌ها می‌باشد. اجرای این نوع کناف‌ها در دکوراسیون خانه‌ها و ویلاها، نیاز به زمان بسیار کمتری دارند. استفاده از کناف سقفی آماده این پروسه را کوتاه‌تر نیز خواهد کرد. در کنار سریع بودن اجرا، هزینه اجرای این مدل از سقف کاذب نسبت به رابیتس، چوب، گچ و سایر انواع سقف کاذب، کمتر بوده و در حالت کلی می‌توان گفت، استفاده از کناف سقفی مقرون به صرفه‌تر است.

یکی‌دیگر از مزایای کناف‌های سقفی، صرفه‌جویی در مصرف انرژی است؛ می‌توان گفت، کناف به صورت عایق عمل می‌کند. این نوع سقف‌های کاذب، وزن کمی دارند و همین امر باعث می‌شود بار اضافی بر روی ساختمان تحمیل نکنند.

کناف سقفی

کناف به دلیل انعطاف بالایی که دارد، به شما این امکان را می‌دهد که هر طرح دلخواهی را اجرا کنید؛ بنابراین کناف قدرت مانور بالایی در طراحی دکوراسیون داخلی به شما خواهدداد. به عبارت دیگر می‌توان گفت؛ هر طرحی که در ذهنتان برای سقف متصور ‌شوید، با استفاده از کناف قابل اجراست.

بدون شک استفاده از کناف سقفی آماده علاوه‌بر زیبایی منحصر به فردی که به محیط داخلی خواهد داد؛ جلوه مدرنی نیز به آن خواهد بخشید. همچنین کناف‌های سقفی این امکان را در اختیار شما قرار می‌دهند که بتوانید انواع چراغ‌ را نصب کرده و نورپردازی منحصربفردی در محیط داخلی ایجاد کنید. از دیگر مزایای کناف سقفی می‌توان به ترمیم و تعمیر آسان آن اشاره کرد؛ برای ترمیم کناف‌های استفاده شده در سقف احتیاجی به تخریب کامل سقف نیست و تنها در قسمتی که نیاز به ترمیم دارد، باید نوسازی انجام گیرد.

معایب استفاده از کناف

یکی از مهم‌ترین نکاتی که در هرزمینه‌ای باید به آن توجه کرد، انتخا متریال مناسب و با کیفیت است. درصورتی که جنس کناف نامرغوب باشد، پس از مدتی روی آن ترک ایجاد خواهدشد. از دیگر معایب کناف می‌توان به عدم استحکام آن اشاره کرد؛ این سقف‌ها در مقابل ضربه بسیار شکننده می‌باشند.

علاوه‌بر آن، اگر کناف سقفی به صورت اصولی نصب نگردد، امکان ریزش وجود دارد. بنابراین هنگام نصب و اجرای کناف سقفی از متخصصان مجرب کمک بگیرید. از دیگر معایب کناف‌ها می‌تواند به عدم مقاومت مناسب آن‌ها در مقابل رطوبت اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: دکوراسیون داخلی ویلا خود را به بهترین شکل طراحی کنید

ضخامت کناف

ضخامت کناف‌های سقفی یکی از پارامتر‌هایی است که هنگام انتخاب کناف برای خانه و ویلا باید به آن توجه کرد. کناف‌‌های سقفی در ضخامت‌های گوناگونی به بازار عرضه می‌شوند؛ که هر نوع از آن‌ها برای کاربردی خاص مورد استفاده قرار می‌گیرند.

برای مثال؛ پنل‌هایی با ضخامت 6 میلی‌متر در سقف یا دیوار کاربرد نداشته و تنها برای اجرای طرح‌های منحنی و قوسی به کار می‌روند. پنل‌های 10 میلی‌متری، برای اجرای طرح‌هایی درنظر گرفته می‌شوند که دارای انحنای زیادی هستند؛ این پنل نیز برای دیوار کاذب و سقف مناسب نیست.

پنل‌های 12 میلی‌متری، برای اجرای سقف‌های دکوراتیو و ساده کاربرد دارند؛ همچنین از این پنل‌های گچی، می‌توان برای اجرای دیوار‌های غیر باربر و جداکننده نیز استفاده کرد. پنل‌های ضخیم 15 میلی‌متری و 18 میلی‌متری معمولا در فضاهایی که احتمال برخورد ضربه به آن زیاد بوده و نیازمند مقاومت بالاست، به کار برده می‌شوند.

انواع کناف سقفی

در این قسمت می‌خواهیم به بررسی انواع مدل‌های کناف سقفی بپردازیم. به طور کلی کناف سقفی به دو دسته ثابت و متحرک تقسیم می‌شود که در ادامه، به بررسی هر یک از آن‌ها خواهیم پرداخت.

کناف سقفی ثابت

این نوع سقف کاذب همان طور که از نام آن پیدا است ثابت بوده و امکان حرکت یا جابجایی ندارد. کناف سقف کاذب ثابت، خود به دو دسته ساده و دکوراتیو تقسیم می‌شود.

کناف سقفی ساده

کناف‌های ساده سقفی همان سقف‌های ساده بدون درز هستند که بلافاصله بعد از نصب رنگ‌آمیزی می‌شوند. در کناف ساده یا یکپارچه، ابتدا یک زیرساز از جنس گالوانیزه نصب می‌شود تا پنل‌های کناف توسط پیچ به آن متصل شوند.

در تمامی کناف‌ها، زیرساز معمولا از پروفیل F47 باربر که در فاصله 80 سانتی‌متری از هم قرار می‌گیرند و  توسط آویز U36 به سقف متصل می‌شود، استفاده می‌شود. سپس پروفیل‌های F47 پنل‌خور بصورت عمود بر آن و در فاصله 50 سانتی‌متری توسط بست کلیپس به  پروفیل‌های باربر متصل می‌شوند.

در کناف ساده پنل‌ها پشت سر هم قرار می‌گیرند و هیچ طرحی در آن اجرا نمی‌شود. بعد از اتمام اتصال پنل‌ها به زیرساز‌ها، نوبت به درزگیری می‌رسد. در این مرحله عامل اجرایی کار باید توسط گچ مخصوص کناف درز‌های بین پنل‌ها را بپوشاند تا یک دست و مرتب جلوه نمایند.

کناف سقفی آماده

کناف دکوراتیو

دسته دوم کناف‌های ثابت، کناف سقفی طرحدار یا دکوراتیو است. این دسته بسیار پرکاربرد بوده و قابل اجرا در انواع طرح‌ها و مکان‌ها می‌باشد. کناف‌های ثابت دکوراتیو انواع گوناگونی دارند که عبارتند از: سقف‌های کنافی گنبدی شکل، سقف‌های کنافی منحنی و قوسی، سقف‌های کنافی کمانی، سقف‌های کنافی با نور مخفی، سقف‌های کنافی تونلی و سقف‌های کنافی حاشیه‌دار.

کناف سقفی دکوراتیو

سقف کنافی متحرک

دسته دوم کناف‌های سقفی، کناف‌های متحرک نام دارند؛ همان‌طور که از نام آن‌ها مشخص است، این کناف‌ها قابلیت جابجایی دارند. کناف‌های متحرک، از سازه‌هایی به شکل T و تایل ساخته می‌شوند. این سازه‌ها با آویز قابل تنظیم، به سقف وصل شده و سپس تایل‌ها درون این شبکه قرار می‌گیرند. تایل مورد استفاده در کناف متحرک می‌تواند از نوع تایل‌های UPVC، گچی و طلقی باشد.

کناف سقفی متحرک

سخن آخر

همان طور که بررسی نمودیم کناف‌های سقفی آماده، جلوه زیبایی به فضاهای داخلی می‌دهند و می‌توان با یک نورپردازی اصولی، این زیبایی را چندین برابر نمود. کناف در هر محیطی قابل استفاده است ولی توصیه می‌کنیم از آن در محیط‌هایی که در معرض رطوبت هستند استفاده نکنید زیرا کناف‌های سقفی در برابر رطوبت مقاومت چندانی ندارند.

 پیشنهاد ما این است که اگر فضای داخلی شما مدرن است، از کناف سقفی با گوشه‌های خط‌‌‌‌دار مانند مستطیلی شکل استفاده کنید و اگر محیط داخلی ساختمان کلاسیک است، کناف سقفی منحنی شکل می‌تواند گزینه ایده‌آلی باشد.